Ardahan Göleliler Kürt mü?
Demografik Yapı Göle, kültürlü bir nüfus yapısına sahip çeşitli etnik grupları içerir. Bunlar Kürtler, Farslar, yerliler, Terekemen, Türkmen vb. olarak sıralanabilir. Göle, nüfus ve alan bakımından Ardahan’ın en büyük ilçesidir.
Ardahan hangi ilçeleri Alevi?
Ardahan’ın Damal ilçesi Alevi yoğunluğu açısından incelendiğinde; Damal merkezde bulunan Konuksever, Çaybaşı, Serhat mahallelerinin tamamı ile Damal’a bağlı köylerin tamamının Alevi nüfustan oluştuğu görülmektedir.
Ardahan Göle sürügüden köyü Kürt mü?
Köyün nüfusu 24 hanede yaşayan 107 erkek ve 86 kadın olmak üzere 193 kişiden oluşmaktadır. Üç hane dışında nüfusun tamamı Kürt olarak kayıtlıdır.
Ardahan Göle hangi Türk boyundandır?
Adının güçlü bir kavimden geldiği anlaşılan (günümüz kamuoyunda ve resmi Osmanlı belgelerinde: Küçük Ardahan/Göle, Büyük veya Kara Ardahan ve Meşe Ardahan/Hanak bölümü olarak anılan) “Artahanlar”, Çıldır Gölü’nün yanı sıra Ahılkelek ve Ahıska’yı da kapsamaktadır. bölümüdür ve “ÇW’ler” anlamına gelir. Eski bir Türk ismiyle bilinen bir kavim.
Gölede Alevi var mı?
Gölde 4 köy bulunmaktadır, 2’si Türkmen Alevi, 1’i Kürt Alevi ve diğeri Zaza Alevi’dir. Bu Zaza köyü Ardahan’daki tek Zaza köyüdür.
Ardahan mezhebi nedir?
Tskarostavi Kilisesi. Tskarostavi Kilisesi (Gürcüce: წყაროსთავის საეპისკოპოსო ტაძარი) Java’nın tarihi bölgesinde erken Orta Çağ’da inşa edilmiş bir Gürcü piskoposluk kilisesidir. Kheti. Bugünkü Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı eski adıyla Tskarostavi Öncül köyünde bulunuyordu.
En çok Alevi hangi ilçede?
Tunceli Alevileri Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80’e %85 oranında Alevi nüfusunun en yoğun olduğu ilimizdir.
Kızılbaş alevisi nedir?
Kızılbaşlar, kadim dinî inanç ve kültürleri İslam’la birleştiren ve Şiilikten etkilenen Safevi tarikatına mensup olanlara verilen addır.
Kürt Alevîler nerede yaşar?
Kürdistan coğrafyasının dışında, Kürt Alevi Ehli Hak-Yaresan, özellikle Kırmaşan’da, Horasan’da ve sürgün bölgesi Cihanbeyli, Haymana ve Rojhılat’ta dağınık yerlerde yaşamaktadır. Kuzey Dersim bölgesinin tamamı ve kuzeybatı ve batıdaki nüfusun neredeyse tamamı Kürt Alevileridir.
Göle’nin neyi meşhur?
Göle Peynir Üretimi Bu nedenle bu bölgede süt hayvancılığı oldukça gelişmiştir. Çok özel lezzetler arasında yer alan ve lezzetleriyle bilinen ünlü Göle tereyağı, Göle cheddar peyniri ve çeşitli Göle peynirleri, bu bölgelere yaptığınız ziyarette mutlaka denemeniz gereken lezzetlerdir.
Göle eskiden nereye bağlıydı?
Göl, 1551 yılında Küçük Ardahan adıyla Erzurum Sancağı’na, 1579 yılında ise Kars Eyaleti’ne bağlanmıştır. 1828 yılında Rus işgali sırasında nüfusu büyük ölçüde azalmış ve dağılmıştır. 1830 yılında merkezi Dedeşen köyü olarak Çıldır Sancağı’na bağlanmış, 1866 yılında ise belediye olarak Ardahan Kazası’na bağlanmıştır.
Ardahan Göle’nin kaç köyü var?
Göle, nüfus ve alan bakımından Ardahan’ın en büyük ve en önemli ilçesidir. İlçede 53 köy bulunmaktadır. Belediyeye sahip tek kasaba Köprülü’dür. Göle ilçesi bir ilçe belediyesi, dört ilçe, bir kasaba belediyesi ve 53 köyden oluşmaktadır.
Ardahan Göle neden soğuk?
Göle Ovası’nda kışlar sert geçer. Bu bölge, Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri olarak kabul edilen Sarıkamış’tan daha soğuktur. Her tarafı yüksek dağlarla çevrili çanak şeklindeki ovada, kışın hava akışı düşüktür. Bu durumda, soğumuş ve daha ağır hava aşağı doğru hareket eder, sıcaklığını kaybeder ve donar.
Ardahan Alevi mi?
Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşmaktadır. Geri kalanı Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır.
Göle ne zaman Ardahana bağlandı?
Cemaat teşkilatı 1926 yılında, 30 Eylül 1920 tarihinde Rus işgalinden kurtarılan Göle ilçe merkezinde kurulmuştur. Nihayet ilçemiz 27 Mayıs’tadır.
Ardahan’da hangi ırklar var?
Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşmaktadır. Geri kalanı Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Poşalar da yaşamaktadır, ancak bunların çoğu göç etmiştir.
Ardahan Göle neden soğuk?
Göle Ovası’nda kışlar sert geçer. Bu bölge, Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri olarak kabul edilen Sarıkamış’tan daha soğuktur. Her tarafı yüksek dağlarla çevrili çanak şeklindeki ovada, kışın hava akışı düşüktür. Bu durumda, soğumuş ve daha ağır hava aşağı doğru hareket eder, sıcaklığını kaybeder ve donar.
Ardahanlılar dadaş mı?
Aslen Erzurumlu olan Dadaş’ım olarak şunu vurgulamak isterim: Dadaş aslen Safevi devletinin tarihi olarak batı sınırları içerisinde kalan bölgelerde yaşamıştır. Dadaş aslen Karapapak, Terekeme Türklerinden olup, günümüzde Kars, Ardahan ve Iğdır olarak bilinen bölgede yaşamaktadır.
Ardahan’da aşiret var mı?
Dersim boyları Doğu ve İç Anadolu bölgesinde Tunceli, Sivas, Tokat, Erzincan, Bingöl, Muş, Kahramanmaraş, Kayseri, Amasya, Gümüşhane, Elazığ, Adana, Adıyaman, Malatya, Ardahan ve Erzurum çevrelerine dağılmışlardır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Küsmek Yerine Ne Kullanılır