Asap Ne Demek Tıp?
Asap, Tıpta “Acute Respiratory Distress Syndrome” olarak bilinir. Asap akut solunum yetmezlik sendromu, solunum sıkıntısı olan hastaların vücut sıvılarında meydana gelen inflamatuar cevabın yol açtığı akut bir durumdur. Asap, akciğerlerin kısa sürede çok ciddi şekilde hasara uğramasına neden olur ve bu durum ölüme kadar gidebilecek ciddi bir hastalıktır.
Asap, akut solunum yetmezliği sendromu olarak bilinen bir akciğer hastalığıdır. Asap, hastalık hakkında konuşurken sıklıkla kullanılan bir terimdir. Asap, akciğer dokusunda meydana gelen ani ve ciddi inflamatuar cevabın hasara neden olmasıyla oluşur. Asap, hastaların akciğerlerinde hasar meydana geldiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Asap akciğerlerinin kısa sürede çok ciddi şekilde hasara uğramasına neden olur ve bu durum ölüme kadar gidebilecek ciddi bir hastalıktır.
Asap hastalığının nedenleri arasında en önemlileri, solunum yolu hastalıkları, infeksiyonlar, kimyasal veya fiziksel travmalar, kanser, ilaçlar, alerjiler, gazlardan kaynaklanan zehirlenmeler ve diğer kronik hastalıklar olarak sıralanabilir. Asap’ın oluşumuyla ilgili diğer risk faktörleri arasında yaş, sigara içme, obezite, kronik solunum hastalıkları ve atmosferik kirliliği gibi çevresel faktörler de bulunmaktadır.
Asap, birçok farklı hastalık nedeniyle ortaya çıkabilir. Asap hastalığının belirtileri arasında nefes darlığı, nefes alma zorluğu, öksürük, özellikle kötü kokulu balgam çıkması, solunum sıkıntısı, nefes almakta zorlanma, hırıltılı nefes alma, çabuk yorulma, bulantı ve kusma, ateş, boğaz ağrısı, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve kalp hızındaki artış gibi belirtiler gösterilebilir.
Asap hastalığının teşhisi, hastanın şikayetleri ile birlikte laboratuvar testleri, radyografi ve akciğer görüntüleme yöntemleriyle yapılır. Asap’ın teşhisi veya tedavisi için çok sayıda farklı yaklaşım vardır ve bu yaklaşımlar arasında ilaç tedavisi, oksijen tedavisi, solunum desteği, solunum sayısının kontrolü, inflamasyonu önlemek ve hastanın kompanse etmesi gibi yaklaşımlar yer almaktadır.
Asap, solunum sıkıntısı olan hastaların vücut sıvılarında meydana gelen inflamatuar cevabın yol açtığı akut bir durumdur. Asap hastalığının tedavisi, hastalığın nedenlerini ortadan kaldırmak için ilaç tedavisi, oksijen tedavisi, solunum desteği, solunum sayısının kontrolü, inflamasyonu önlemek ve hastanın kompanse etmesi gibi yaklaşımları kapsamaktadır. Asap, ciddi bir hastalık olarak kabul edilir ve ölüme kadar gidebilecek ciddi bir hastalıktır.
Anahtar Kelimeler: Asap, Tıp, Acute Respiratory, Distress Syndrome, Solunum Yetmezliği, Inflamatuar Cevap, Risk Faktörleri, Tedavi.